Videoproduktion som online iværksætter

skrevet d. 22 juni - 2014

Dagens gæsteindlæg er skrevet af Martin Jørgensen fra AW Media. Med flere års erfaring indenfor online marketing i ind- og udland, har Martin haft berøring med alle de velkendte marketing aktiviteter, der gør sig gældende på de online medier. På nuværende tidspunkt driver Martin siden Ekspertvalg.dk, hvor han udnytter sine spidskompetencer, som er inden for lead generering.

Hvad skal iværksætteren vælge?

Der er mange forskellige ideer til, hvordan du skal bruge video som online iværksætter. En af de metoder der ofte bliver overset er viral markedsføring. For mange, især nystartede virksomheder, er viral markedsføring et næsten ukendt begreb. Det er dog ikke et nyt begreb for andre. Viral markedsføring kan med et relativt lille budget komplimentere en ny eller i forvejen eksisterende strategi for både nye og gamle brands.

Hvad er viral markedsføring?

Begrebet viral markedsføring er stærkt knyttet til sociale medier. Viral betyder i al sin enkelthed spredning. Viral markedsføring har således noget med spredning af reklamer at gøre. Forskelligt fra sociale medier har viral markedsføring dog ikke noget at gøre med, hvor mange visinger videoen har fået. I stedet er det afgørende element, måden hvorpå en video eller et billede nåede sit publikum. Der findes mange eksempler på, hvordan både nystartede og etablerede virksomheder har forsøgt sig med forskellige slags videoproduktion. Nogle virksomheder har lavet en amatørpræget videoproduktion, hvilket får videoen til at virke som “undercover markedsføring” på youtube. Selvfølgelig er der også mange eksempler på virale markedsføringskampagner, hvor videoproduktionen har været meget professionel, men dette kræver naturligvis et solidt økonomisk fundament.

Hvad skal du vide, inden du udarbejder en viral strategi?

Her kan du finde en hurtig gennemgang af de spørgsmål, du bør stille dig selv inden du laver en viral videoproduktion. Du kan også finde inspiration ved at se på hvordan andre online iværksættere har gjort. To gode og klassiske eksempler på, hvordan du går fra ukendt til kendt brand med viral markedsføring er Groupon og Spotify. Begge virksomheder har bygget deres brands ved hjælp af en video, der i sin tid blev uploaded på youtube. Videoerne blev spredt hurtigt på de sociale medier, samt via E-mail. Især Spotify var ekstremt gode til at udnytte mulighederne i Facebook.

Har du fingeren på pulsen når det kommer til sociale medier?

De sociale medier er en essentiel ingrediens, når vi taler om viral markedsføring. Du skal sikre dig, at du har etableret et online netværk, der er stort nok til at det giver mening at producere en video. Det er nemlig den bedste måde på, at sikre at videoen når ud til dit publikum. Dog skal det ikke forstås sådan, at du skal have mange tusinde følgere eller fans – det er jo netop det, som videoen skal hjælpe dig med. De sociale medier er oplagte til at sprede videoproduktioner på. I denne moderne tidsånd er vi online hele tiden, og der er næsten ikke et sted eller et tidspunkt, der begrænser brugerne fra at tjekke op på deres newsfeed, beskeder og hvad der rør sig i den store og lille verden. Når du har produceret en viral markedsføringsvideo, bør du også gøre brug af “andres” sociale netværk. Dette kan du gøre ved at dele din video på blogs, sider eller fora hvor videoen kunne have interesse for dens følgere eller læsere.

Kan du slå dig løs?

Når vi kigger på nogle af de virale markedsføring kampagner, der har floreret på nettet de seneste år, er det imidlertid tydeligt, at de virksomheder der har sluppet kontrollen har haft størtst success. Det handler imidlertid om, at du ikke lægger dig fast på en idé omkring, hvordan du præcist ønsker din virksomhed eller dit produkt skal opfattes. I stedet skal du tænke ud af boksen, for at skabe et mere spændende og kreativt budskab. Har du eksempelvis en webbutik, hvor du sælger mode, så lad være med at lave en videoproduktion om, hvor god kvalitet dine produkter har, fordi de er lavet under ansvarlige forhold. Det skal bestemt ikke forstås sådan, at det ikke er en god ting, men folk vil ikke finde videoen interessant, og vil derfor ikke sprede videoen. Lav i stedet en video, der tager røeven på folk – hvordan det skal gøres, er op til dig. Men husk på, at det ofte er sådan, folk skal finde videoen sjov, før de spreder den.

Har du humor eller vil du inspirere?

Det er vigtigt, at du, uanset branche, tør have en grad af humor omkring dit brand. Humor kan nemlig sikre dig et bredere publikum, hvilket især kan være en fordel i nogle brancher. Desuden er en prank en nem og billig måde at lave en viral succes på. Der ses også flere eksempler på virale kampagner der ikke er sjove, men som til gengæld søger at ændre publikums opfattelse af noget. Det kan være en ide eller et koncept. Et eksempel på dette er Dove’s Real Beauty sketches video, der søgte at ændre opfattelsen af skønhed. Dette forsøgte man ved at lave en sketch-tegner til at tegne en håndfuld kvinder. Tegneren kunne dog ikke se kvinderne. Således tegnede han deres ansigter, ud fra hvordan de beskrev sig selv. Denne slags video er ikke direkte sjov, men opsigtsvækkende og giver brugeren en “aha-oplevelse”.

Det kræver også hårdt arbejde

Viral markedsføring er mere end blot et sjovt klip på youtube. Klippet skal jo ramme plet. Du har én chance hos brugerne på de sociale netværks. Derfor skal videoen skabe undren eller latter hos folk – eller måske direkte forargelse. Brugerne er nemlig meget kritiske. Nutidens forbrugere bliver hele tiden bombarderet med reklamefremstød i alt fra tv’et til den daglige bustur. Derfor skal du altså lave en video, der først og fremmest kan holde en brugers opmærksomhed i de gyldne 30 sekunder. Derudover skal du lave en video, der er så god, at brugeren får lyst til at dele den med sin omgangskreds. Held og lykke med det. Martin Jørgensen, Ekspertvalg.dk