Skjulte videoer på YouTube

skrevet d. 12 juni - 2013

Hvis du eller din virksomhed har en kanal på Youtube, har du måske oplevet betænkligheder eller tvivl, omkring “er det her noget jeg kan lægge på YouTube?”
Ikke på grund af uegnet indhold, men fordi at man, specielt som ansat i en virksomhed, nogle gange kan have nogle ting mellem hænderne, som man gerne vil have få udvalgte skal se, men som man måske ikke lige vil have at alle kan se. 

Dit svar er “skjulte videoer”.

 
Hvad er en skjult video på YouTube?
En skjult videoer er, som navnet antyder, en video uploadet til YouTube, som er skjult for offentligheden. Det vil sige, at videoen ikke kan findes ved søgning.

Den eneste måde at se en skjult video på, er ved at få det direkte link til videoen.
Kun folk der har det unikke link, kan se videoen.

På den måde bruger man altså bare YouTube som hosting for sin video, så man nemt kan dele den med sine udvalgte venner eller kollegaer.

Tre situationer, hvor skjulte videoer kan være en god ide:

– Hvis videoen indeholder billeder eller oplysninger, som du eller din virksomhed ikke ønsker offentligt tilgængeligt. Det kan være omkring jeres businessplan, regnskab, medarbejdere, kommende projekter osv.

– Hvis jeres video er færdig, men mangler endelig godkendelse fra et led i virksomheden, før den kan offentliggøres.

– Hvis videoen er noget en seer skal gøre sig fortjent til, og ikke bare skal kunne søge sig til. Denne situation lyder måske lidt abstrakt, men lad mig lige uddybe med et eksempel.
I foråret 2013 opfandt, filmede, redigerede, uploadede og kodede vi hos Bleep Films en interaktivt straffesparkskonkurrence til FC Københavns YouTube kanal. En kanal vi i øvrigt har været med til at starte og udvikle som kanaladministratorer.
Spillet fungerede på den måde, at man kunne vælge et sted i målet at skyde bolden, og kun hvis man scorede blev man sendt videre til næste video.
Derfor skulle vi sikre os, at man ikke kunne “snyde” og bare søge sig frem til den sidste video, hvor man kunne vinde fodboldbilletter – men rent faktisk skulle fortjene den. Derfor valgte vi, at gøre videoerne skjulte.

Hvordan får og aktiverer du funktionen ‘skjulte videoer’?
For at kunne benytte funktionen med skjulte videoer, skal din kanal være i ‘good standing’.

Det vil sige at din kanal skal være kendt som en god dreng i klassen – ikke en rod.
Har du nogensinde modtaget en besked fra YouTube om, at du har brudt reglerne for brug af platformen? Sikkert ikke – og så har du intet at være bange for. Din kanal er sikkert i good standing.

Hvis du, mod forventning, har modtaget en vred mail fra YouTube der fortalte dig, at din kanal nu er i bad standing, skyldes det nok at du har overtrådt nogle copyrights eller uploaded upassende materiale af den ene eller den anden art. Det er ret seriøst, og det skal du reagere på med det samme, så du ikke bliver uretfærdigt anklaget.
Du har ikke lyst til at have en kanal i bad standing, for så mister du mange af dine funktioner, som muligheden for skjulte videoer og livestreaming. Denne “straf” varer i mindst 6-8 måneder – ofte længere. Så hold dig fra det.

Er din kanal i good standing, kan du nemt gøre dine videoer skjulte – både under og efter upload.

Hvis du ønsker, at gøre det under upload, skal du bare vælge det i det vindue der popper op, hvor du i toppen kan se en loading bar der viser hvor langt din video er med upload, og hvor man kan udfylde titler og generel meta data.

Ønsker du at ændre en video fra offentlig til skjult, gøres det nemt ved at gå ind på din kanal, finde videoadministrator, vælge videoen, trykke rediger og under “Indstillinger for beskyttelse af personlige oplysninger” vælger du “Skjult”.

Hos Bleep Films bruger vi selv denne funktion enormt flittigt.
Klart størstedelen af de videoer vi har uploadet til vores kanal på YouTube er skjulte videoer. I produktionen af en video eller reklamefilm uploader vi for eksempel løbende udkast af vores arbejde, og sender det til kunden. På den måde kan kunden følge med, og se hvor vi er på vej hen. På den måde er vores kunder med under selve redigeringen, og løbende komme med forslag, rettelser og ønsker. Det sparer os for en masse tid i form af det spildte arbejde det ville være, hvis vi afleverede et tilsyneladende færdigt produkt, og først dér skulle til at implementere kundens eventuelle rettelser.

Vi kunne naturligvis have valgt at dele det i en dropbox eller sende det via sider som Wetransfer, men vores kunder kender alle sammen YouTube og føler sig trykke i brugen af det. Desuden slipper vi for at sende dem igennem en skov af links og en masse ventetid under download – de får simpelthen bare et link, og ved ét enkelt klik kan de se videoen.
Og de kan nemt sende linket videre til deres kollegaer eller venner, hvis de ønsker nogle friske øjne skal kigge på det.